Volledig Fairtrade en traceerbare partnercoöperaties

Onze grondstoffen zijn afkomstig van de beste origines: cacao uit Peru en Santo Domingo, biologische kokosnoten uit Sri Lanka en koffie uit Congo. Dit garandeert een ‘volledig traceerbare’ toeleveringsketen van producent tot consument.

Bezoek onze partners:

Acopagro (Pérou)

Thierry Noesen
(oprichter en directeur van Belvas)

Segundo Gilberto
(Voorzitter van de coöperatie Acopagro)

Alberto Ríos (comité van producenten
van Magdalena, Juanjui)

De coöperatie Acopagro, opgericht in 1992, produceert en exporteert uitsluitend cacaobonen en verenigt 2.200 boerenfamilies.

Deze specifieke regio van Peru, San Martin, was vroeger een van de kerngebieden van de cocaproductie. Nu is de hele regio overgeschakeld op cacaoproductie met aanzienlijke sociale voordelen, mede dankzij de Fair Trade-regels en de prijspremie die Fair Trade genereert.

De coöperatie biedt ook technische ondersteuning aan producenten en is begonnen met een herbebossingsprogramma in de regio. Dit zal een nieuw inkomen opleveren voor de producenten die profiteren van de nieuwe boomplantages, evenals de verkoop van goede koolstof.

Meer informatie over Acopagro: http://www.acopagro.com.pe

Norandino (Pérou)

De vereniging van koffieproducenten, die in 1995 werd opgericht met 200 leden, telt nu 7.000 gezinnen in de Sierra de Piura, het deel van het Andesgebergte in het uiterste noorden van Peru.

Norandino is zo een echte boerenbeweging geworden, die de voorbije 14 jaar heeft vertrouwd op eerlijke handel en de steun van Ethiquable om zijn basis uit te breiden en zijn alternatief model uit te bouwen.

Het heeft de levensvatbaarheid van zijn keuzes aangetoond: agro-ecologische landbouw en sociale organisatie. De organisatie heeft nu echt economisch gewicht in de regio. Ze is in staat om met de staat en de lokale autoriteiten te onderhandelen over tal van ontwikkelingsprojecten.

In 2007 besloot Norandino zich te interesseren voor de cacao die in de Alto Piura-vallei wordt verbouwd, vaak door dezelfde gemeenschappen die ook koffie verbouwen. Cacao is het belangrijkste gewas in de hooglanden er vlak onder. Het is in dit gebied dat Norandino’s technici de aanwezigheid van een zeer speciale cacao met witte bonen ontdekken, vergelijkbaar met de Porcelana grands crus van Venezuela.

Meer informatie over Norandino: http://www.coopnorandino.com.pe

Oro Verde (Pérou)

De coöperatie Oro Verde, die op 7 december 1999 werd opgericht door 56 leden uit de provincie Lamas in de regio San Martín in de Andes, verenigt nu meer dan 1000 families van kleinschalige koffietelers.

In een regio die zwaar is getroffen door coca-gerelateerde criminaliteit en terrorisme, zijn de leden van de coöperatie een voorbeeld geworden voor Peru.

Nadat de coöperatie haar producten in 2002 als biologisch certificeerde, kreeg ze een jaar later de Fair Trade-certificering.

In 2006 diversifieerde Oro Verde, naast de productie en export van koffie, naar de productie van suiker en cacao en agrobosbouw. Cacao is momenteel een van de belangrijkste exportproducten van de coöperatie.

In 2014 had Oro Verde 850.000 bomen geplant. Het doel voor 2019 is om 2 miljoen bomen te planten en de coöperatie hoopt binnenkort gecertificeerd hout te kunnen exporteren.

Meer informatie over Oro Verde: http://www.oroverde.com.pe

Conacado (Saint-Domingue)

De coöperatie Conacado is het resultaat van een vruchtbare en duurzame samenwerking tussen kleine en middelgrote cacaoproducenten en van een internationale samenwerking tussen Europa en de Dominicaanse staat.

Conacado, opgericht in 1988, is een NGO (niet-gouvernementele organisatie) die werkt als een cacao-exporteur. De aangesloten producenten zijn gegroepeerd in entiteiten die de cacao die in elke regio wordt geproduceerd ontvangen, opslaan en aankopen.

Meer informatie over Conacado: http://www.conacado.com.do